Ароматерапия – кратка история

aromatherapty4Човечеството познава от дълбока древност  чудодейното въздействие на етеричните масла.  Получаването, прилагането  и лечебните им качества се считат за „божествени” и „свръхестествени” и са тайна, доверявана на малцина.

Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерска клинописна глинена плочка- към 5000-на година преди новата ера:

Древен египет –  използват се ароматните екстракти от растения за въздействие върху тялото душата -за дезинфекция, лечение, балсамиране, производство на козметични средства и ароматизиране на ястия и вино и по време на религиозни церемонии.

Бащата на медицината хипократ препоръчва на пациентите си ежедневни ароматни вани и масажи с определени етерични масла.

Гален, Плутарх, Анакреон, Диоскорид – знаменити учени от древността оставят множество описания на етерични масла с техните лечебни свойства .

В страните на изтока- индия, китай, япония и арабските народи  считат, че именно уханията настройват ума и разкриват душата. При строеж на храмове добавят към строителния разтвор етерични масла, които спомагат за дезинфекцията на въздуха, създават чувство за прохлада, предразполагат към покой, размисъл и медитация.

По нашите земи ароматерапията също има своите дълбоки корени. Тук се срещат изконните традиции на изтока, пренесени от прабългарите, с вековния опит на траки елини и славяни. Тук, на земята,раждаща изобилие от етерични растения, земята на прословутото розово масло.

XV – XVIII  век -получени  са около 120 вида етерични масла, които намират приложение в медицинската практика и козметиката. Благодарение на надеждното антимикробно действие етеричните масла се прилагат от векове за борба с инфекциите и епидемиите / доказано е ,че средновековните френски парфюмери боледували много рядко от чума, холера или туберкулоза/.

XIX  век –появяват се първите синтетични двойници  на етеричните масла, но, поради сложния състав /над 500 компонента/, те бегло наподобяват натуралните продукти.

1928 година д-р Рене Гатефос – френски химик въвежда термина “ароматотерапия” (дословно – лечение с аромати). Наблюденията му доказват  впечатляващите антисептични и лечебни свойства на маслата. През първата световна война той лекува  ранените  във военните болници, с масло от лайка, тамян и лимон и получава поразителни резултати.

30-те години на хх век  всички прогресивни клиники в европа започват да прилагат етерични масла при възстановяване на болни след травми, операции или остри патологични процеси, както и за облекчаване и лечение на  десетки сериозни болести, между които  туберкулоза,  диабет и др.

60-те години на хх век –   към   базовите   теории   на Хипократ,  Гален,  Авицена,  Хофман,  Гатефос,  Валне  се  добавят над 30  нови научни обосновки за лечебния ефект на етеричните масла .

В днешно време ароматотерапията преживява истински бум в европа и америка. Съвременните учени доказаха, че етеричните масла се отнасят към категорията на ниско токсичните и безопасни вещества с изразен лечебен ефект. Днес дори застрахователните медицински компании започват да включват ароматотерапията в списъка на предоставяните услуги. Това е свързано с желанието на хората да избягат от използването на многочислените химически препарати с безброй вредни странични ефекти, които заливат пазара.