Бели петна по ноктите: може би причината е недостиг на цинк

belite-petna-po-noktite-zashto-se-poyavyavat-i-kak-se-lekuvat2 Какво още трябва да знаем за този минерал

Цинкът е важен за функцията на простатната жлеза и за растежа на репродуктивните органи. Подпомага профилактиката на акнето и регулира дейността на мастните жлези. Необходим е за синтезата на белтъчини и образуването на колаген. Важен е за нормалното функциониране на имунната система и за заздравяването на рани. Цинкът повишава остротата на сетивата за вкус и мирис. Предпазва черния дроб от химическо увреждане и е жизненоважен за образуването на костите. Той е съставна част на инсулина и на голям брой ензими. Подпомага борбата срещу образуването на свободни радикали. За една от формите на цинка- цинков монометионин( цинкът е свързан с аминокиселината метионин) е установено, че притежава активността на антиоксидант, сравнима с тази на вит. С, вит.Е и бетакаротина.

Приемът в достатъчни количества и добрата абсорбция на цинка са необходими за поддържане на  нормална концентрация на вит. Е в кръвта. Цинкът повишава и абсорбцията на вит. А.

За добро здраве е важно нормалното съотношение между мед и цинк- 1:10

Недостигът на цинк води до загуба на обоняние и вкус. Освен това той предизвиква изтъняване, лющене и поява на бели петна по ноктите. Други възможни прояви на дефицит на цинк са поява на акне, забавяне на половото съзряване, уморяемост, забавяне на растежа, косопад, повишено ниво на холестерола, отслабено нощно виждане, импотентност, отслабване на паметта, предразположение към диабет, увреждане на простатата, чести настинки и грип, кожни увреждания, бавно заздравяване на рани.

Източници на цинк са бирената мая, морските водорасли, яйчният жълтък, рибата,  месото, бобовите растения, лима, черният дроб,  орехите, стридите, соята, слънчогледовото семе, квасната мая и пълнозърнестите храни. Билки, съдържащи цинк са: люцерна, корен от репей, люти чушки, лайка, врабчови чревца, очанка , глухарче,семе резене, хмел, бял трън, лопен, коприва, магданоз, шипки, градински чай, сарсапарила , превара и др.

Какво е добре да знаем.

Нивото на цинк в организма се понижава при диария, бъбречни заболявания, чернодробна цироза, диабет или при консумация на много фибри, които помагат за извеждането на цинка през стомашно-чревния тракт. Значително количество цинк се губи при изпотяване.        Приемът на твърда вода също променя нивото на минерала в организма. Веществата, наречени фитати, които се намират в житните и бобовите култури се свързват с цинка и поради това не могат да бъдат абсорбирани.

Ако вземате добавки, съдържащи цинк и желязо, вземайте ги по различно време.

Не вземайте повече от 100 мг цинк дневно. Докато дневни дози до 100 мг подобряват имунния отговор, такива над 100 мг потискат имунитета.

Д-р Галина Тодорова