Лечебната сила на ягодата

ЯгодиТези вкусни, ароматни и сочни плодове не се нуждаят от представяне. Всяка домакиня знае, че и най-злоядото дете не може да устои на палачинка с ягодов пълнеж, а финото сладко от диви плодчета би задоволило и най-изтънчения вкус. Увлечени от кулинарни фантазии, не бива да забравяме, че освен сладък дар за нашата трапеза, ягодите са и ценен лек. Още Йеромонах Неофит Калчев поставя растението сред задължителните домашни лекарства.

В народната медицина се прилагат  свежи и изсушени плодове, листа и корени от дива и градинска ягода. С препаратите от тях могат да се лекуват различни кожни болести, рани , циреи, кашлица, възпаления на гърдите, венците, стомаха, червата и пикочния  мехур, глисти, ревматизъм, отоци, сърдечни заболявания, дори холера.

На съвременните фитотерапевти е известно, че свежите плодове на ягодата съдържат захари /фруктоза и глюкоза/, лимонена, ябълчна киселина, пектини, флавонови и антоцианови съединения, вит.С, витамини от група “В”,провитамин А, фолиева киселина, етерично масло, ароматни естери, фосфорни соли, микроелементите- желязо, мед, хром, манган и др. Листата са богати на вит. С, флавоноидите кварцетин и кварцитрин, което ги прави подходящо средство при артериална хипертония, артериосклероза, сърдечна недостатъчност и тахиаритмии. Препаратите от тях имат мощен съдоразширяващ ефект, понижават кръвното налягане, забавят сърдечния ритъм и засилват съкращенията на сърцето. Има данни, че листата на ягодата тонизират маточната мускулатура, лекуват бяло течение и женски кръвоизливи, но не са подходящи при бременни, поради риск от спонтанен аборт. С лечебна цел се прилагат:

  1. ЗАПАРКА от 2 супени лъжици сухи листа от дива или градинска ягода в 2 чаени чаши гореща вода. Кисне 2 часа, пие се прецедена 3Х1 винена чаша на гладно.
  2. ЗАПАРКА от 1-2 чаени лъжички пресни листа от ягоди в 1 чаена чаша гореща вода. Кисне 10 мин. Пие се прецедена- 3 Х ! чаена чаша прибяло течение. Лечението продължава 4 седмици след отзвучаване на симптомите.
  3. ОТВАРА от 2 супени лъжици сухи листа от ягоди в 500 мл. Вода. Вари се 10-15 мин., кисне 15- 20 мин. Пие се 3 Х 1 винена чаша 15 мин преди хранене при язви, гастрити, колити, възпаления на пикочния мехур и др.

Тези препарати могат да се използват и външно- за промивки, гаргара,    жабурене при ангини, възпаления на венците, влагалището, за рани и кожни обриви. Запарени свежи или изсушени листа могат да се налагат върху болното място при циреи, гнойни рани, мастити и др.

  1. ОТВАРА от 25г. ситно нарязани коренчета от ягоди в 1л вода. Вари се 10- 15 мин., кисне до охлаждане. Пие се хладка 3 Х 1 чаена чаша на гладно. Ефектът й е сходен с този на листата.

Свежите плодове и препаратите от тях повишават обмяната на веществата, засилват уриноотделянето, намаляват отоците, действат противовъзпалително, имат чудесен ефект при подагра, камъни в бъбреците, пикочния и жлъчния мехур, лекуват язви, гастрити, колити с диария, но и с упорит  хроничен запек. Те са фини, лесносмилаеми, богати на витамини и микроелементи, което ги прави предпочитана лековита храна при анемии, рахит, авитаминози, нощно изпотяване, умствена преумора, стрес и след тежко, изтощително боледуване. Обикновено плодовете се понасят добре, но ако се появи известен храносмилателен дискомфорт, могат да се приемат под формата на пюрета, сокове компоти. С лечебна цел се препоръчва приемане на 400 до 600г. свежи ягоди дневно. Задължително е да се знае, че тези плодове могат да предизвикат , у някои хора, храносмилателни, кожни и по-рядко дихателни алергични реакции. В тези случаи консумацията им е противопоказана. Именно, поради риска от алергии, ягодите и сокове от тях не са подходящи за бебета  и деца 1 – 1,5 –годишна възраст.

Освен в суров вид плодовете на ягодата могат да се приемат като:

  1. КОМПОТ ИЛИ ЗАПАРКА от 5-6 пресне ягоди в 1 чаена чаша горища вода за 15 мин.успокояват кашлицата и омекотяват дихателните пътища.
  2. ЗАПАРКАТА от 2 супени лъжици сушени ягоди в 250 мл. Вряща вода има чудесен общоукрепващ, противосклеротичен и понижаващ кръвното налягане ефект. Изпива се за 1 ден на 3 приема.
  3. СПИРТНА НАСТОЙКА: 1 чаена чаша пресни диви ягоди се накисва 30 дни в 300 мл. силна ракия или спирт. След прецеждане се съхранява на тъмно и прохладно място. Може да се приема като общоукрепващо средство 3 Х 1 чаена лъжичка или да се използва като лосиан за мазна кожа, с множество черни точки. Ако 20- 30 капки от настойката се разтворят в 1 кафена чашка вода и се изплакне лицето, то придобива свежест и с лекота се отстраняват комедоните /черните точки/.

Д-р Надежда  Пенева