Отоци по крайниците от лимфен застой. Какво може да помогне?

otok-bremennostМоже да се случи след операция или лъчелечение, но също и да ви дойде като гръм от ясно небе: изведнаж някой пръст или става се подува или крак, или ръка отичат и сякаш са изпълнени с течност под кожата. Отнася се за така нареченият лимфедем /оток от застой на лимфа/

Ето какво може да сторите срещу този проблем:

Лимфният оток обикновено е неболезнен, но поради набъбване на тъканите потърпевшите усещат крайниците си натежали. В началото отокът е мек като гъба. Ако обаче нищо не се предприеме ръката или кракът ви могат да станат двойни или дори тройни по размер и твърди. Това затруднява всяко движение. Виновен е застоят на лимфна течност. В такива случаи лимфата отново трябва да се приведе в циркулация.

Какво представлява лимфата

Редом с к ръвоносните съдове/ артерии и вени/ в нашето тяло върви и друга мрежа, изградена от фини каналчета – лимфната система. Тя е разположена най-повърхностно. Лимфната течност върви по тези каналчета в посоката на венозната кръв.

Лимфната система представлява важна част от имунната система и осигурява отводняването и пречистването на организма.Навсякъде по своя път лимфата поема течност от тъканите / 2-3 литра дневно/, освен това белтъци, мъртви клетки, чужди тела, а също и болестотворни прияинители  /вируси, бактерии и др./. Те попадат в специални филтврни станции – лимфните възли, където биват обезвреждани и унищожавани.Накрая лимфата се влива в голяма вена и отива в сърцето. Така влиза в кръвната циркулация.

Как възниква лимфният оток

Ако има аномалии в лимфните канали от вроден дефект, възпалителни процеси или нараняване / напр. при отстраняване на лимфни възли при раково заболяване/ лимфата не може да циркулира правилно, застоява и възниква оток.

Лечебен подход

– Ръчен лимфен денаж- специален масаж, който отново привежда лимфата в циркулация. Да се внимава при раково заболяване! Консултация със специалист в този случай е задължителна!

– Специални физически упражнения,чрез които се осъществява натиск на мускулите върху лимфните съдове и се подпомага циркулацията на лимфата.

– Компресивни превръзки

Въздействието с тези средства настъпва бързо. След няколко дни ефектът е налице- отокът намалява, втвърдените тъкани омекват. Подобрение се получава и при най-тежките форми на лимфедем / елефантиаза= слонизъм/ Такова лечение се извършва от физиотерапевт или самостоятелно в къщи, след преварителна консултацуия. При тежки случаи е целесъобразен  престой в клиника.

– Биорезонансната и честотно-резонансната терапии дават също чудесни резултати  за дренажа на лимфата.

  Какво може да направите сами

– Ако страдате от лимфен застой движете се много.

– Целево подобрявайте циркулацията с елементарни упражнения;20 пъти свивайте ръката в юмрук и отпускайте; 20 пъти сгъвайте и разгъвайте ходилото

– Носете компресивни превръзки, ако  ви се налага продължително да стоите или седите на едно място.

– Всекидневно мажете кожата с крем, лосион или масло за тяло, тъй като разтеглената от отока кожа има нарушена трофика и става по-суха и уязвима за възпаления

– Компреси с отвара от невен, заедно с дрогата както и пиенето на чай от растението също са полезни

Добрите грижи предотвратяват проблема.

Балансирането на енергията в организма с помощта на биорезонансно и честотно-резонансно въздействие е една добра профилактика.