Селен: Стимулира имунитета, чисти тежки метали и пази щитовидната жлеза

selenЛипов чай приятен начин да си набавим селен

Микроелементът селен е важен антиоксидант. Основната му функция е да потиска окислението на мазнините като ключова съставка на ензима глутатион-пероксидаза. Заедно с вит.Е  предпазва организма от образуването на свободни радикали, които увреждат тялото. Помага за елеминирането на натрупани олово, живак, ванадий.  Установено е,че действа профилактично срещу някои видове тумори. Играе роля в контрола и метаболизма на хормона на щитовидната жлеза-Т3. Подобрява мозъчните функции.

Селенът и вит.Е действат синергично за подпомагане производството на антитела и за стимулиране на имунитета, както и за поддържане на нормалното състояние на сърцето, кръвоносните съдове и черния дроб. Този микроелемент е необходим за правилното функциониране на панкреаса и за еластичността на съединителната тъкан. Когато се комбинира с цинк и вит.Е води до облекчение при увеличена простата. Обещаващо е действието му в лечението на артрит, сърдечно-съдови заболявания, мъжкия стерилитет,чернодробна цироза, катаракта, инфекции, високо кръвно налягане,депресии, тревожност.

Недостигът на селен се свирзва с развитието на ракови  и сърдечно-съдови заболявания. Той има връзка с изтощението на организма, с нарушения в растежа,повишаване нивото на холестерола, инфекции, чернодробни увреждания, недостатъчност на панкреаса, стерилитет, промени в косата и ноктите.

Предозирането на селен включва следните симптоми: дъх с мирис на чесън, чупливи нокти, косопад артрит, проблеми със стомашно-чревния тракт, увреждания на бъбреците, черния дроб, кожни обриви. Не взимайте повече от 200 микрограма дневно, освен при лекарско предписание. При бременни жени приемът не трябва да превишава 40 микрограма дневно.

Източници на селен са месото и зърнените храни, в зависимост от съдържанието на микроелемента в почвата. Богати на елемента са:бразилският орех, бирената мая, кафявият ориз, също така -броколи, пилешко месо,морски дарове, млечни продукти, риба тон, зеленчуци, ягоди, вишни, пълнозърнести храни, морска и каменна сол, яйца. Враг на селена са въглехидратите -захар, торти, бисквити, газирани напитки. В тяхно присъствие минералът не се усвоява.

Селен се съдържа и в следните билки: люцерна, коча билка, корен от репей,люти чушки, лайка, врабчови чревца, семе от резене, чесън, сминдух,, женшен, бял трън, коприва,овес, магданоз,мента,листа от малина, шипка,сасапарила,мечо грозде, бял равнец, къдрав лапад, а също така и липов цвят/ една супена лъжица липов цвят задоволява дневната нужда от селен/.

Оптималната доза селен за деня е 20-60 микрограма.

Д-р Галина Тодорова