Умеем ли да дишаме правилно?

breathing-exercisesДълбоко и ритмично дишане за физически и психически тонус

Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени. Знаете ли , че много често причината за това е неправилното, повърхностно дишане.

Чистият въздух е необходим, за да се чувстваме физически и психически добре. Осигуряването на достатъчно кислород в кръвта и тъканите е въпрос и на правилно дишане. Проблемът е, че ние често без да си даваме ясна сметка дишаме повърхностно и неритмично. Последицата е,че мускулите не се снабдяват с необходимото им количество кослород. Затова се чувстваме уморени и вяли и получаваме мускулни крампи.

Добрата новина е,че лесно можете да се научите да дишате правилно като съблюдавате следните съвети:

1. Внимаваите за добрата си стойка .Когато стоите,седите или вървите съблюдаваите тялото ви да е изправено,гърдния кош отворен.Гърбът е изправен, раменете изтеглени назад, гърдите са леко напред. Само така въздухът може безпрепятствено да достигне белите дробве и корема.

2. Дишайте съзнателно.

Ние отново трябва да се научим на това,което бебето прави спонтанно-т.е. да извършваме дълбоки дихателни движения,така че да осигурим коремно и странично дишане.

Упражняваите се в това като за целта легнете удобно на постелка на земята или седнете. Отпуснете ръцете свободно върху корема. По желание може да затворите очи. Сега вдишайте дълбоко през носа-въздухът да достигне до корема като повдигне леко ръцете ви положени върху него. Задръжте за кратко и издишайте максимално през устата като изкарате колкото може повече въздух. Повторете упражнението 10-15 пъти дневно.По този начин повече въздух достига белите дробове и кръвта се насишта с повече кислород. Така ще се почувствате тонизирани и изпълнени с енергия.

3. Движете се повече на открито,на чист въздух.Правете разходки сред природата. Карайте колело. Порцията чист въздух стимулира обмяна на веществата и подобрява настроението.

4. Не носете прекалено тесни дрехи (панталони,сутиени,поли). Те ограничават притока на въздух. Дишането не може да бъде дълбоко,коремно,а става повърхностно.

В свободни и удобни дрехи дишате свободно.

5. Намалете килограмите. Наднорменото тегло води до затруднено дишане и кислороден недостиг.

6. Научете се да са справяте със стреса. Не взимайте всичко присърце. Стресът, страхът, възбудата нарушават ритъма на дишането.

7. Открийте своя собствен ритъм на дишане било при ходене,изкачване на стълби или спорт. Никога не се насилваите даваите си достатъчно време!

Д-р Галина ТОДОРОВА