Ароматерапия

Living-with-Aromatherapy-2-smallРолята на ароматите в ежедневието на съвременния човек

По време на първите продължителни полети в космоса,  американските астронавти страдали от обонятелни лишения, създаващи им сериозни физически и психо-емоционални неразположения. Единственият аромат бил този на ухаещите на лимон хартиени кърпички.  Скоро никой не ги използвал за почистване на ръце,  а всички очаквали с нетърпение т. нар. „часове за мирисане”, за да се насладят на  този безценен за тях артикул. При следващите полети съзнателно били осигурявани миришещи предмети. Някои от астронавтите носели и специални шишенца с аромати от дома, които ги спасявали от тежката носталгия и усещането за изолация и самота.

Няма съмнение, че обонянието оказва влияние върху живота ни по много фин и деликатен начин – влияние, което често не осъзнаваме. Мирисното усещане е безспорно най-възбуждащото и същевременно, най-абстрактното. Възбуждащо, защото мирисът по изключително ефикасен начин извиква в съзнанието ни ярки емоции и спомени, а абстрактно, защото до днес не са намерени думи, които точно да го опишат. Единственият начин за охарактеризиране на определен аромат е оприличаването му на друг- по-познат- напр. „мирише ми на праскова”; „ мирише ми на мед” и т.н. въпреки огромното количество екперименти, научни изследвания и публикации, посветени на обонянието, неговата същност остава неразгадана. До днес не разполагаме с мерни единици за силата на миризмите, а успешно изпозваме децибелите за измерване на силата на звука и лумените –за светлинния поток. Няма и  удовлетворителна обща теория, която да обясни как носът и мозъкът ни успяват да усетят и разпознаят ароматите в нищожни концентрации, от порядъка на 1/10 -хил. Част от грама, количества, които и най съвършената апаратура не би  доловила, а още по-малко би могла да  анализира или класифицира.

Обонянието безспорно е химическо чувство, чиято „тънкост” е станала пословична. Стремежът на химиците да създават ароматични вещества за нуждите на промишлеността не само, че не хвърля светлина , но в още по-голяма степен засилва хаоса в представите за ароматите. Оказва се, че много различни по химичен състав и структура вещества могат да ухаят еднакво.

Важно!!!

1. Създадените в лабораторни условия аромати не възпроизвеждат в 100%  натуралните етерични масла. Някои от тях са вредни и опасни за организма и не бива да се използват с ароматерапевтична цел.
2. Лечебен ефект имат само натуралните етерични масла
3. Есенциите, предназначени за ароматизиращи лампи. Или ароматизирани свещи често са синтетични, разредени и негодни за лечебни цели.
4. Особено внимание изискват бременните и децата.

При възраст под 6 години не се препоръчват аромамасажи, освен по изрично лекарско предписание и контрол. Винаги трябва да се съобразяват противопоказанията на някои етерични масла.

Кога могат да бъдат полезни етеричните масла ?

aromatherapyЕтеричните масла са изключително полезни при стрес и сериозно психо-емоционално натоварване. Те помагат, както на здрави, но преуморени хора, така и на страдащите от невроза, безсъния или депресия. Известно е, че ароматите са в състояние да подобрят паметта, концентрацията и вниманието, да повлияят сексуалното и родителско поведение, да засилят собствените защитни сили на организма.

Някои етерични масла са с доказан положителен ефект върху умората, увеличават работоспособността и мускулната сила и са особено подходящи за активно спортуващи и практикуващи тежък физически труд.

Всеизвестно е, че именно подправките са източник на удоволствието от храната, подобряват смилането и усвояването й.

Повечето етерични масла са с мощно противовирусно, антибактериално и противогъбично действие. Това ги прави много подходящи за профилактика и лечение на различни инфекции и възпаления.

Пак етеричните масла придават приятен аромат на повечето течни лекарства и с това не се изчерпва тяхното медицинско приложение. Днес се предлагат множество медикаменти, лекуващи хрема, кашлица, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречни и др. заболявания, които съдържат натурални етерични масла.

Ароматичните процедури са неотменна част от програмите за лечение на целулит и затлъстяване. Отново препарати с етерични масла лекуват белези, изгаряния, кожни възпаления и екземи.

Те облекчават и хормоналния дисбаланс при жени и мъже, пременструален и климактеричен синдром, благодарение на съдържащите се в тях на фитохормони.

Приятните аромати освежават и дезинфекцират въздуха в помещенията, неутрализират неприятните миризми, създават усещане за близост и домашен уют.

Професионално подбраните ароматерапевтични процедури лекуват успешно душата и тялото, балансират психиката, регулират кръвното налягане и сърдечния ритъм, облекчават мъчителните и болезнени костно-ставни и мускулни заболявания.