Костно-ставни проблеми

joints-and-bonesБолки в ставите – най-мъчителното проявление на заболяванията на опорно-двигателния апарат.

По статистика от тази патология страдат около 30% от населението на земното кълбо. Особена актуалност заболяванията на ставите придобиват при увеличаване на възрастта. Съгласно епидемиологическите изследвания, патологията на ставите при лица по-възрастни от 40 години се открива при 50% от случаите, а над 70 години – при 90%.

Ако навреме не предприемете необходимите мерки, болковия синдром се превръща за човека в ежедневно изпитание, като дори простите движения се превръщат в изпитание, а за активен живот дори не можем да си помислим. За да можем правилно за ”разшифроваме“ сигналите на своя организъм и да не допускаме такива тежки последствия е нужно преди всичко добре да разберем причините за възникването на заболяването – само тогава може да предприемем правилно лечение и да избегнем много усложнения.

Артритите са често срещан проблем.  Ако е поразена една става се говори за моно артрит, две – три стави – олигоартрит, повече от три – полиартрит. Болката в ставата при бактериална инфекция не е свързана с физическо натоварване, тя възниква даже в състояние на физически покой и се усилва при движение. При това възниква оток и зачервяване на кожата около ставата, усеща се скованост, особено сутрин, отбелязва се изменение на формата и очертанията на ставата, предизвиква се възпаление на ставните тъкани, нарушава се костно-хрущялната повърхност на ставата и се натрупва около нея възпалителна течност.

Една от най-тежките форми на поражения на ставите, често довеждащи до инвалидност, се явява ревматоидния артрит. Отговорност за възпаление на ставата в дадения случай носи имунитета – на определен етап организма встъпва в борба със самия себе си и в това абсурдно „сражение“ се разрушават ставите. За ревматоидния артрит е типично бавното развитие на заболяването (от латински „ревма“ – бавно течение).

Още едно, познато на много хора заболяване, отнасящо се към тази група – ревматизъм. По-рано всяка ставна болка се наричаше ревматизъм. Но в края на краищата, това е отделно заболяване, свързано със стрептококова инфекция, която уврежда на първо място сърдечната клапа и едва след това големите стави.

Към дегенеративно-дистрофичните заболявания на ставите се отнася артрозата. Тя възниква след травмиране на ставите в следствие на постоянни големи натоварвания върху тях. Затова артрозата е характерна за хора с определени професии – напр., поразени коленни стави при миньори, лакти и раменни стави при тенисистите, изменения в ставите на глезените и коленете при балерините. Безусловно, изразено механично въздействие на ставите оказва и излишното тегло – в този случай се променя осевото натоварване на ставите, което поврежда хрущяла. Болката се появява след физическо натоварване, има не рязък и временен характер и изчезва при покой. С времето болката започва да възниква даже при незначително натоварване, при това ставите може да отекат, появява се болка при опипване, сгъването и разгъването на ставите нерядко се съпровожда с пукане. Главната цел на лечението при артрозите е да се нормализират обменните процеси в организма и да се отстрани претоварването в областта на поразената става.

Хомеопатия и ставни заболявания

Не може да се твърди, че с хомеопатия може да бъде регенериран ставният хрущял.

С хомеопатични лекарства, обаче, могат да бъдат забавени или дори спрени по-нататъшните дегенеративни промени на ставите, могат да бъдат намалени болките и може да бъде преодоляно това чувство за скованост, което е налице при много от хората с артроза

Бриония. Това е медикаментът, който се прилага най-често в случаите, когато болките в ставите се засилват при движение и намаляват при покой и при налагане с топло. Лекарството е с доказано добър ефект и при наличие на оток на ставата.

Рус токсикодендрон. Този медикамент няма директно действие върху ставите, но също се прилага често при артрозна болест, поради въздействието му върху околоставната съединителна тъкан и върху сухожилията. Благодарение на това въздействие намалява чувството за скованост и се увеличава обемът на движение в областта на болните стави.

Апис мелифика. Неговата употреба е подходяща, когато е налице болезнен оток на ставата, облекчаващ се от студени компреси.

На практика, редуването на Бриония и на Апис мелифика често води до толкова бързо намаляване на отоците и на болката, каквото с алопатични медикаменти рядко се постига. Да не говорим, че последните причиняват не рядко гастрит или язва, които след това много трудно се лекуват.

Актеа рацемоза. Този медикамент дава най-добри резултати в случаите, когато артрозните изменения засягат най-силно шийния отдел на гръбначния стълб и предизвикват болки и чувство за скованост във врата. Подобни проблеми имат и много от хората със “седящи” професии, които продължително време са били в една поза. При тях Актеа рацемоза дава много бърз резултат.

Радиум броматум. Лекарите – хомеопати изписват често това хомеопатично лекарство, когато артрозните промени ангажират кръста и колената и предизвикват усещания за слабост в кръста и за подкосяване на краката.

Актеа спиката и Полигонум авикуларе. Тези два хомеопатични медикамента се прилагат най-често при артрозна болест, засягаща ставите на пръстите на ръцете.