Женско здраве

women-health-care1.png

Здравето на жената е съвкупност от физически, психо-емоционален и социален комфорт.

Характерна особеност за женския пол е променливостта на женските хормони. Менструация, предменструален синдром, бременност, раждане, перименопауза и климакс са неделима част от женското здраве и освен сходството при всички жени, тези явления се дължат и на едно и също нещо – промени в хормоналните нива. Женските хормони са и много чувствителни. Промени в храненето, физическата активност, емоционални катаклизми  и други могат понякога да ги объркат и това има физическо и психо-емоционално проявление – напр. много болезнен или обилен мензис, липса на менстуация, тежък предменструален синдром, изразени оплаквания преди и по време на климакса и др.

Хормоналният дисбаланс е сред обичайните виновници за редица здравни проблеми при жените. Разбира се за някои нарушения и симптоми причина са други заболявания, но дисбалансът на хормони винаги е замесен.

Той има физически, психически и емоционални проявления.
Физическите сигнали са: умора, слабост, наддаване на тегло, отслабване, проблеми с храносмилането, топли вълни, болки в ставите, косопад, суха кожа и др. Често жените не обръщат нужното внимание на тези сигнали на тялото. Някои прибягват до лекарства за потискане на симптомите, но това не решава проблема. Необходима е лекарска помощ. В противен случай симптомите се усилват – може да се появят сърцебиене, гадене, болки в гърдите, смущения в уринирането, продължително кървене или пълна липса на менструация.

Психо-емоционалните разстройства могат да бъдат разрушителни: промени в настроението, безсъние, затруднение при извършване на обичайната работа, отсъствие на сексуално желание, гладуване или тъпчене с храна, чувство на страдание и депресия

Хубавото е, че тези дисбаланси не са необратими. По-леките случаи могат да се повлияят от подходяща промяна в храненето, режим на труд и почивка, физически упражнения, антистрес програми, хранителни добавки, енергийно балансиране с биорезонансна терапия.Лекарските консултации са важни за прецизиране на лечението.

Някои общи заболявания засягат по-често жените: болести на щитовидната жлеза, депресии, остеопороза, множественна склероза, ревматоиден артрит и др.

Женските полови хормони пазят сърцето на жената до климактерична възраст, но след това честотата на сърдечно-съдовите заболявания е еднаква при двата пола като при жените често протичат по-тежко и с усложнения. Това до голяма степен се дължи на по-високият праг за болка при жените, което прави алармените сигнали на тялото по-неубедителни и жената със закъснение търси лекарска помощ.

Най-честите здравословни проблеми при жената, които се  решават или благоприятно повлияват с методите на природната медицина са:

– Нередовна менструация
– Оскъдна менструация
– Болезнена менструация
– Обилна менструация
– Предменструален синдром
– Трудно забременяване
– Намалено либидо
– Вагинизъм
– Климактеричен синдром
– Възпалителни заболявания:
. на влагалището
. на яйяниците и тръбите
– Мастит
– Мастопатия
– Миома
– Кисти на яйчниците и на гърдите
– Цистити
– Наднормено тегло
– Депресивни настроения